2008. március 14., péntek

A kullancs csípés ellen védekezni kell

Elbújva telelnek a kullancsok, várva a tavaszi felmelegedésre. A kemény tél megritkítja ugyan a kullancsnépességet, de nincs az a nagy hideg, amely kipusztítaná az összes kullancsot. Így mindig marad belőlük a következő szezonra is.
A védekezés lehetőségei: a kullancscsípés elkerülése, a bőrbe fúródott kullancs eltávolítása és a védőoltás.
A csípés elkerülése

Ahogy melegedik az idő, a kullancsok mozgása felgyorsul. Főleg a lombos erdőkben, bokros, füves, csalitos területeken, de városi parkokban, kiskertben is előfordulnak. A levelek fonákján, a fűszálakon várakoznak, innen sodorjuk le ruházatunkkal. A megfelelő öltözék (szellős ruházat vagy zokni alá gyűrt nadrágszár, betűrt ing) megnehezíti, hogy a kullancs a lábszáron vagy az övtájon a ruha alá jusson.
A kullancsriasztó szerek távol tartják a kullancsokat, de használatukat 3-4 óránként meg kell ismételni. (A polybé vitamintabletta nem alkalmas a kullancsok távoltartására.) A munka vagy kirándulás utáni „kullancsvizit pedig felfedezheti nem csak a befúródott, hanem a bőrön mászó és minden nehézség nélkül eltávolítható kullancsot.
A kullancs eltávolítása
A ruhában megkapaszkodó kullancs a fénytől védett testtájak felé mászik (hajas fejbőr, testhajlatok, ruha alatti területek). A számára megfelelő helyen a bőrbe fúrja magát, és néhány óra múlva már vért szív. Ez a pár óra áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk és eltávolítsuk a kullancsot. A kullancs időben történő eltávolításával valamennyi kullancs terjesztette betegség eredményesen megelőzhető.
A kullancs kivétele nem orvosi feladat, mindenkinek értenie kellene hozzá, ugyanúgy, mint az elsősegély nyújtásához. Használhatunk csipeszt, esetleg kullancskiemelő kanalat, de van, aki kézzel is kiveszi. Az erdei dolgozók, vadászok kés hegyével is ügyesen kiemelik a kullancsot. Legkönnyebben egy finom (minden háztartásban megtalálható) csipesszel ragadható meg. Fogjuk meg a potrohát –minél közelebb a bőrhöz- és finoman, egyenletesen húzzuk. Ha a feje bennszakad a bőrben, ne ijedjünk meg. A bennmaradt fej egy-két hét alatt idegentestként kilökődik. Ne próbálkozzunk a fejrészek kiszedegetésével, és sebészt se kérjünk meg erre, mert szinte biztosan gennyes felülfertőződés lesz a következménye.

A kullancscsípés helyén az első 2-3 napon jelentkező bőrpír nem Lyme-kór, hanem általában a kullancs nyála által okozott allergiás reakció, illetve ha láz kíséri, akkor orbánc vagy flegmone. Az allergiás reakció 2-3 nap alatt magától elmúlik, az orbáncot és flegmonét antibiotikummal kezelni kell. A kullancscsípés helyét legalább két hónapig tanácsos figyelemmel kísérni. A kullancs laboratóriumi vizsgálatra küldésének nincs értelme.

Kullancsencephalitis elleni védőoltás
A kullancsencephalitis védőoltással biztonságosan megelőzhető. Az oltás minden évszakban elvégezhető, de a tél vége különösen alkalmas időpont. Mire megérkezik a tavasz, és felélednek a kullancsok, már mindenki rendelkezhet friss vagy felfrissített védettséggel. Kullancsencephalitis ellen egy éves kortól kezdődően lehet oltani. Tizenkét éves korig a gyermekek számára gyártott, az idősebbeknek a felnőtt oltóanyag adandó. A vakcinát a háziorvos térítésköteles vényen rendelheti.

A szokásos oltási menetrend: egy hónap alatt két alapoltás, egy év múlva emlékeztető oltás, majd háromévenként emlékeztető oltások (0, 1 hónap, 1 év, 3 évenként).
Gyorsított oltási séma akkor alkalmazható, ha nem maradt elegendő idő a hagyományos oltási menetrendre (pl. a gyermek 3 hét múlva táborozni megy). Ilyen esetben egy hét alatt jár két alapoltás, majd a második után két héttel egy harmadik, egy év múlva emlékeztető oltás és utána háromévenként emlékeztető oltások (0, 1 hét, 3 hét, 1 év, 3 évenként).
Az oltási reakciók enyhék. Az első ízben oltott személyek kis részében az oltás napján hőemelkedés, néhány óráig tartó fejfájás előfordul. Az újraoltás után gyakorlatilag nincs oltási reakció.
A védőoltás természetesen nem teszi fölöslegessé ezeknek a „miniatűr vámpíroknak” a mielőbbi eltávolítását, hiszen csak egy betegség nyújt védelmet.
Magyarországon évente még mindig 70-80 kullancsencephalitis fordul elő, és ez a szám sajnos nem csökken lényegesen, pedig hatásosan megelőzhető betegségről van szó.
Dr.Schneider Frenc anyagainak összeállításával készítette
Metlin

1 megjegyzés:

vencel33 írta...

Újabb blogspot indult, ez a blog már láthatóan lassan 4 éve nem frissített :)

http://kullancsok.blogspot.com/

további infók e témában:
kullancs
lyme kór